Praktische presentaties over het nut van sociale media

Wat is nou leuker om mensen te kunnen inspireren met verhalen over sociale media? Zakelijk gezien weinig! Voor mij is het altijd een uitdaging om sociale media te kunnen vertalen naar inspiratie voor mensen met verschillende niveaus m.b.t. gebruik van sociale media. Het is vooral leuk als mensen ontdekken dat:

 • sociale media effectieve middelen zijn om relaties te onderhouden
 • sociale media gemakkelijk toegang biedt naar nieuwe netwerken
 • sociale media juist heel effectief kan werken om leads te genereren
 • sociale media juist goed gebruikt kan worden om tijd te besparen
 • sociale media wellicht nog beter passen bij de mindset van ouderen dan bij jongeren

De bovenstaande links laten je content zien over sociale media en vooral het nut van sociale media. Dat is ook het doel van mijn presentaties over sociale media, hoe het concreet nut kan hebben voor de luisteraars. Sociale media is te groot en te complex om in een half uur of anderhalf uur uit te leggen, het is daarom veel belangrijker om te verbinden met de situatie van de luisteraars en proberen concrete cases uit te leggen die het nut aantonen.

Het nut van sociale media

Hierboven kun je voorbeeld presentaties zien die ik in ongeveer 1-1,5 uur kan geven over het nut van sociale media. Sociale media zijn middelen, net als eigenlijk e-mail, maar kunnen door hun

 • zichtbaarheid
 • belevingswaarde
 • netwerkwaarde

met toegevoegde waarde toegepast worden in verschillende bedrijfsprocessen, zelfs bij het versturen van een e-mail. Wat ik zelf aardig verschillend vind van veel andere presentaties over sociale media is dat ik aardig stil sta bij de principes van het netwerken:

 • veel contact momenten, veel zichtbaar zijn
 • relaties onerhouden
 • toegang krijgen tot andere netwerken
Netwerken en mond-tot-mond reclame zijn ijzersterke principes van hoe de meeste van ons zaken willen doen. Sociale media kunnen effectieve tools zijn om deze wijze van bedrijfsvoering online effectiever te maken.

Veel dialoog en interactie
Zelf geloof ik niet dat mensen nu echt heel veel hebben in hele inspirerende voorbeelden en coole filmpjes. Na het WOW effect willen luisteraars meer haakjes hebben, zodat ze zelf kunnen begrijpen waarom sociale media nu kan hebben. De enige manier is om naast voorbeelden ook veel open vragen te stellen en in discussie te gaan. Dat betekent niet dialoog over welke knop / functionaliteit ze moeten gebruiken van Twitter, Linkedin of Facebook! Nee, dat betekent over:

 • in welke bedrijfsprocessen het handig kan zijn om sociale media toe te passen
 • hoe er omgegaan moet worden met ‘bewuste zichtbaarheid’
 • een tweetal concrete ideeen om sociale media toe te passen, relevant aangepast aan de luisteraars

Hoeveel kost het?
Tja … ik kan zeggen dat ik er meestal wel een of twee uur bezig ben met de voorbereiding en dan nog eens een halve dag om op locatie te komen en de presentatie te geven, maar wat is dat nou waard? Nou, dat bepaalt de groep achteraf! Ik ben daarin een volger van het model waardering achteraf die ik heb afgekeken van Martijn Aslander.

3 responses to Praktische presentaties over het nut van sociale media

 1. 
  Paul van Hoeven April 25, 2012 at 7:00 am

  Mijn complimenten aan Ha over de wijze waarop hij heel helder en met een steekhoudend verhaal het gebeuren rondom Social Media heeft uitgelegd. Vooral zijn advies hoe deze tools te gebruiken vanuit het perspectief Geven Loont is prima. En voor mij in dit kader aanleiding hem een prima referentie te geven!
  Dank Ha
  mvrgrt Paul van Hoeven ErvarenJaren Amersfoort

 2. 

  Prima presentatie van Ha over social media. Dank voor de uitleg en voor mij een andere kijk op bepaalde zaken van social media.
  Groeten
  Tom van ErvarenJaren Alkmaar

 3. 

  De presentatie van Ha gaf een bredere kijk op de inzet van de sociale media. Tot nu toe werd in de presentaties die ik volgde eigenlijk de nadruk gelegd op hoe je de sociale media inzet. Ha trekt het in bredere context en een nuttiger gebruik. Mijn complimenten. groet
  Jan Boerefijn, Utrecht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s